Skeppets stökiga decennium i Uppsala

2009 la en "ny" restaurangbåt till i Fyrisån. Tio år senare vet nästan varenda Uppsalabo dess namn. Turerna kring Skeppet har varit många.

Vintern 2018 var skeppet fast i isen.

Vintern 2018 var skeppet fast i isen.

Foto: Anders Nilsson

Uppsala kommun2019-11-17 22:03

Skeppet har skapat många rubriker under dess tio år i centrala Uppsala, förtöjd i Fyrisån. Bara under 2018 och 2019 har UNT rapporterat om en nedgången båt nära att sjunka till botten av ån. Och om en tre månader lång räddningsinsats för att tömma den före detta restaurangbåten på vatten. Om Uppsala kommuns beslut att porta båten från Uppsalas vatten. Om en skadegörelse och anlagd brand på båten. Och om en bogserbåt som tillslut forslade bort Skeppet, med ett bogseringstillstånd som kanske inte ännu godkänts av Transportstyrelsen.

Spolar vi tillbaka bandet till våren 2009 då båten kom till Uppsala såg båtens utsikter ljusare ut. Restaurangbåten som tidigare gått under namnet Graceland, då den låg i gotländska Visby under 1990-talet och början av 2000-talet, hade ett nytt namn och serveringstillstånd från miljökontoret. Glada Uppsalabor samlades på båten på kvällar och nätter. Klagomål om buller strömmade in till kommunen. 

Det var dock först 2011 som båtens dåvarande ägare hamnade i riktigt blåsväder i Uppsala, misstänkt för att ha tagit ut två miljoner kronor svart ur verksamheten. Enligt Skatteverkets uppgifter, som UNT tidigare tagit del av, noll-taxerade krögaren i flera år och 16 personer jobbade svart på båten. 3 000 transaktioner ska även ha raderats ur kassaregistret under året, enligt myndighetens granskning. Uppsala kommun återkallade sedan restaurangens alkoholtillstånd ett par år senare. Något som Visby kommun också gjort, år 2006 då krogbåten låg förtöjd vid en gotländsk kaj. Den gången handlade det dock om spritslattar som sålts som vodka på båten. Länsrätten på Gotland hävde dock senare kommunens beslut och utdelade en varning till ägaren i stället för indraget serveringstillstånd.

2015 tog en ny ägare över Skeppet och Uppsalabor kunde återigen äta, dricka och umgås på båten. Efter ett par år var den emellertid i så pass dåligt skick att ägaren beslutade att stänga verksamheten. Skeppet lämnades åt sitt öde. 

Våren 2018 började Skeppet ta in vatten och höll på att sjunka. Sjöräddningssällskapet kallades in och stabiliserade båten som delvis stod på botten. Det dröjde flera månader innan allt vatten pumpats ur och Skeppet låg på rätsida igen. Efter det beslutade Uppsala kommun att båten inte får vara kvar i Fyrisån. Ägaren fick tre månader på sig att bogsera bort Skeppet, men överklagade beslutet och båten låg kvar fram till 17 november då den bogserades bort från Uppsalas farvatten. Skeppet som skadats i en anlagd brand i september 2019 och av isen i ån ska nu renoveras för att åter tas i bruk. Ägaren, som förvärvade båten i november 2019, planerar inte att återvända med Skeppet till Uppsala. 

På söndagen 17 november lämnade Skeppet Fyrisån i Uppsala.
På söndagen 17 november lämnade Skeppet Fyrisån i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!