En serie om ett omtvistat föräldraskap

Deras rätt att bilda familj och skaffa barn finns nedskrivet i FN:s stadgar. Men för Liam och Wilma gick drömmen i kras. Myndigheterna tog barnen ifrån dem. Orsaken? De har en intellektuell funktionsnedsättning.
Har du missat UNT:s granskning "Vem får vara förälder" – om ett föräldraskap som ifrågasätts? I så fall finns hela publiceringen här.

Tati och Jimmy med dottern, på väg för att busa i lekparken.

Tati och Jimmy med dottern, på väg för att busa i lekparken.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2025-03-25 19:00

Allt startar med ett hjärtskärande samtal

Pappan jag har på tråden vill berätta sin historia. Hans högsta dröm är att bilda familj, men hittills har samhället satt stopp för det. Orsaken? Han har en intellektuell funktionsnedsättning.

undefined
Wilma och Liam har tre barn tillsammans. Men alla har tagits om hand av samhället.

De drömmer om familj men myndigheterna har tagit barnen

Tre barn har fötts – i tre olika kommuner. Tre gånger har socialtjänsten hämtat barnen. Nu funderar de på att försöka en fjärde gång. "Vi vill bevisa att vi är bra föräldrar", säger Liam, en pappa med intellektuell funktionsnedsättning.

undefined
Mikael Sjöberg är socialchef i Tierp.

Socialchefens svar om omhändertagna barnen

Risken att mista vårdnaden om sitt barn är stor om man är en förälder med intellektuell funktionsnedsättning. Avgörandet ligger i socialtjänstens och domstolarnas händer. "Det är en rättssäker process", menar socialchefen i Tierp.

undefined
Dockan har 100 läten och ska ge en känsla för hur det är att ha en bebis.

Var går IQ-gränsen för att ha barn?

För 70 år sedan sa man "utvecklingsstörd" och många kvinnor steriliserades. I dag står deras rätt att bilda familj inskriven i FN:s stadgar. Men utan stöd från samhället är risken stor att barnen tas ifrån dem.

undefined
Tati och Jimmy med dottern, på väg för att busa i lekparken.

"Vi har fått hjälp sedan hon låg i magen"

De har några saker gemensamt. De har en intellektuell funktionsnedsättning och är föräldrar. Och alla älskar de sina barn över allt annat. 

– Det bästa är all den kärlek som man får, och får ge tillbaka, säger Lena.

undefined
Rickard växte upp med en mamma med intellektuell funktionsnedsättning.

Rickard fick hjälpa mamma betala när han var 13

Båda hade mammor med diagnosen intellektuell funktionsnedsättning. Men deras upplevelser av barndomen är olika. Rickard, 25, är "rätt så nöjd" med sin. Medan Lisbeth, 62, ägnat en stor del sitt vuxna liv åt att berätta om sitt lidande. 

– Vi borde ha blivit omhändertagna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!